Bovenbalk

Activiteiten

Oss innoveert: Leesexpeditie XL

In Leesexpeditie XL lezen jonge vrijwilligers voor aan ouderen die niet meer in staat zijn om zelf een boek, tijdschrift of de krant te lezen. Ook wisselen ze daar samen van gedachten over. De Leesexpeditie XL kan laaggeletterdheid bij beide partijen bestrijden en voorkomen. Daarnaast ontstaat een wisselwerking door de generaties bij elkaar te brengen. Jongeren inspireren ouderen, zo blijven zij betrokken bij de actualiteit. Andersom vertellen ouderen hun verhalen aan jongeren, waar zij weer iets van leren. Het project zal worden uitgevoerd in het laatste kwartaal van 2017. Lezenslust werkt hierin nauw samen met de Bibliotheek Oss en ONS welzijn. Er worden diverse onderwijsorganisaties bij betrokken, zoals de Nicolaasschool (basisonderwijs) en het ROC De Leijgraaf (mbo).

Voorlezen? Ja natuurlijk!

Maar hoe en wanneer? Leer er alles over in de workshop De functies van Jeugdliteratuur voor leerkrachten in het basisonderwijs en medewerkers in de kinderopvang. Voor (groot)ouders organiseert Lezenslust een leescafé waarin advies wordt gegeven over samen lezen en ervaringen kunnen worden gedeeld.

Doe mee met de Nederlandse kinderjury

Jaarlijks organiseert het CPNB de Nederlandse Kinderjury. Alle kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen dan een stem uitbrengen op hun favoriete boek(en). Een landelijke ‘Senaat’ van twaalf kinderen, uit elke provincie één, beoordeelt de nominaties. Deze Senaat deelt aan het boek dat zij het beste vinden een ‘Pluim’ uit. De mogelijkheid bestaat om lokaal, via school, bibliotheek of gemeente een Senaat te organiseren. Ook een lokale Senaat organiseren? Lezenslust biedt ondersteuning bij de voorbereiding en de uitvoering. Neem contact op.

Leesclub in de klas

Samen met het Letterkundig museum/Kinderboekenmuseum organiseert Lezenslust boekenpraatjes in het project ‘Leesclub in de klas.’ Recent onderzoek heeft uitgewezen dat praten over boeken de literaire competentie van leerlingen in groepen 7 en 8 van het basisonderwijs bevordert. Inzicht in verhalen en verhaalstrategieën beïnvloedt in positieve zin het plezier in lezen en de leesmotivatie.

Leesclub Osseboeko

Zelf een leesclub starten? Ik help graag vanuit mijn eigen ervaringen

Leesclub Jeugdliteratuur

Als afgestudeerden aan de Masteropleiding Jeugdliteratuur  van Tilburg University bespreken we samen jeugdboeken. Geïnteresseerde professionals uit ons netwerk kunnen aansluiten. Wat we lezen is heel gevarieerd.

Passend Lezen

Vanaf september 2016 lees ik wekelijks voor Passend Lezen audioboeken in.