Bovenbalk

Boekenpraatje: Ervaringen en waardering

Ervaringen

Het eerste boekenpraatje is altijd even wennen. Leerlingen hebben vaak wel een duidelijke mening, maar kunnen die nog niet goed onder woorden brengen of onderbouwen. De leescoach helpt door het stellen van gerichte vragen. Ook geven de leerlingen in de praktijk vaak uitleg aan elkaar. Naarmate ze meer gewend raken aan het voeren van boekenpraatjes neemt dit gedrag toe. De hooggestemde verwachtingen over Jonge Vlieger komen niet of nauwelijks uit. Het is (te) dik, bevat geen illustraties die het verhaal verduidelijken, vreemde namen en te weinig spanning. Daarentegen slaat de lage verwachting van sommigen over Jonas en de visjes van Kees Poon om in enthousiasme, nadat ze het boek gelezen hebben. De jongens moeten toegeven dat Krabbels van Bien beter was dan ze vooraf dachten. De verwachtingen over Spinder worden zelfs overtroffen. De tekeningen in het boek zijn niet alleen heel goed, maar ook heel handig voor een goed begrip van het verhaal; vooral de plattegrondjes van huis en kelder.

Waardering

Jonge Vlieger wordt het minst gewaardeerd. Het is te dik, te moeilijk en er staan geen plaatjes in die het verhaal verduidelijken. Bovendien hebben de personages vreemde namen. Daardoor is onduidelijk of de hoofdpersoon Jani een jongen of een meisje is. Dat blijkt van invloed op het inlevingsvermogen. En tenslotte is het niet spannend genoeg. Halverwege neemt de spanning wel toe, maar tegen die tijd is de meerderheid van de proeftuinlezers afgehaakt. De waardering voor Krabbels van Bien ligt maar net iets hoger dan die voor Jonge Vlieger. Dat je niet vanaf het begin precies weet wat er met de moeder van Bien is gebeurd, vinden de meesten vervelend. Het is best een zielig boek, maar het loopt gelukkig wel goed af. Jonas en de visjes van Kees Poon wordt gewaardeerd vanwege de woordgrapjes en de gedetailleerde illustraties. Bovendien speelt de auteur een grappig ‘spel’ met de lezer. De schrijver Barrabas is eigenlijk de schrijver is van het verhaal en dus Harm de Jonge. Wie dat doorheeft, waardeert het boek des te meer. Ook Simon van der Geest speelt een spel met de lezer, door deze rechtstreeks aan te spreken. Dat is aan de ene kant lastig, maar maakt het ook spannend. Spinder is voor allen een enorme page-turner omdat ze het geheim niet kennen; ze willen graag weten wat het is. Daarnaast worden de tekeningen en woordspelingen hoog gewaardeerd.

Winnaar

Spinder is de onbetwiste winnaar van ‘Leesclub in de klas 2015.’ Door zowel voorafgaand aan de gesprekken, als na afloop de leerlingen een cijfer te laten geven, wordt duidelijk dat de boekenpraatjes van positieve invloed zijn op de waardering.