Bovenbalk

duo

Dwars door de storm – Dromen najagen

De (jeugd)literatuur kent veel duo’s; hoofdpersonen met verschillende achtergronden of tegengestelde karakters, die samen avonturen beleven. Dwars door de storm kent ook zo’n tweetal. Jacob (12 jaar) is de zoon van een Molukse dominee uit Ambon, die met zijn familie rond 1950 naar Nederland vlucht. Hij komt uiteindelijk terecht in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen. Daar woont Tjakkie (11 jaar), de oer-Hollandse dochter van een communistische arbeider.

De verschillen in afkomst en overtuiging tussen beide kinderen konden niet groter zijn. Waar de familie van Jacob gelovig is en fan van het Nederlandse koningshuis, krijgt Tjakkie van huis uit mee dat God niet bestaat en dat de Molukkers niet deugen, landverraders zijn. Al op de eerste dag dat Jacob bij Tjakkie in de klas komt, gaat het mis tussen die twee.

Beide kinderen hebben een droom, die hen dichter bij elkaar brengt. Tjakkie wil doorleren op de hbs, maar in de jaren vijftig van de vorige eeuw was dat voor een arbeidersdochter niet weggelegd. Zonder dit aan  haar ouders te vertellen, krijgt Tjakkie van haar meester bijles, samen met Katrien de dochter van een rijke boer. Voor Katrien is het wel vanzelfsprekend dat zij naar de hbs gaat. De droom van Jacob is muzikant worden, maar zijn voorkeur voor Rock n Roll muziek staat zijn vader niet aan. Om hun dromen te kunnen najagen, moeten zij ingaan tegen de wens van hun ouders, dwars door de storm.

Stormen teisteren ook letterlijk tot twee keer toe het vlakke Groningse land met zijn zwakke dijken. En Tjakkie moet daarnaast nóg een persoonlijke storm trotseren. Misschien is dat een beetje veel van het goede, maar dit familiegeheim maakt het wel extra spannend.

Het verhaal wordt afwisselend verteld door de ogen van Tjakkie en Jacob. Daardoor voel je als lezer mee met het onbegrip dat er over en weer bestaat. Je krijgt op die manier gevoel voor beide ‘kampen.’ De verschillen worden pijnlijk duidelijk wanneer Jacob en zijn familie bij Tjakkie en haar ouders op bezoek gaan. Als lezer maak je de voorbereidingen voor dat bezoek aan beide kanten mee en je voelt aankomen dat het fout gaat. Tjakkie en Jacob zijn herkenbare kinderen, waardoor  op een toegankelijke manier een stukje geschiedenis tot leven komt.

Martine Letterie en Karlijn Stoffels schreven dit boek samen en kunnen daar smakelijk over vertellen.

Uitgeverij Leopold, 2014

 

 

Reacties gesloten.