Bovenbalk

Bette Westera

Een vreemd feestje – een spannende speurtocht

Het thema ‘Feest’ van de Kinderboekenweek 2014 heeft diverse auteurs aangezet tot het schrijven van een boek met dat thema. Bette Westera, winnares van de Woutertje Pieterse Prijs 2015 met Doodgewoon laat zich hierin van een heel andere, bijzonder vrolijke, kant zien.

De meest voor de hand liggende reden om een feestje te geven is een verjaardag. Dat geldt ook voor Job. Hij wordt binnenkort acht en mag net als het jaar ervoor een groot feest geven. Zijn ouders willen hem alles geven wat ze vroeger zelf te kort zijn gekomen. Ze plannen met de hele klas een middag naar de Efteling. Job heeft eigenlijk liever iets ‘gewoons.’ Dan blijkt dat zijn ouders een reis naar Egypte hebben gewonnen en pas terugkomen op Job’s verjaardag. Geen probleem, ‘ene opa en oma’ en ‘andere opa en oma’ komen wel op Job passen en organiseren zijn feestje. Met de hele klas naar de Efteling vinden ze veel te duur, dus organiseren ze een speurtocht alleen voor de vier klasgenoten van Job met wie hij het vaakst speelt.

Die speurtocht verloopt niet helemaal zoals die gepland was, omdat ‘andere opa’ even niet heeft opgelet. De spanning loopt langzaam maar zeker op. Het feestje lijkt zelfs te eindigen in een drama als de kinderen maar niet thuiskomen… De kibbelende opa’s en oma’s wringen zich in alle mogelijke bochten om de ouders van de kinderen niet ongerust te maken, terwijl ze zelf in de piepzak zitten.  Door de korte zinnen en de vele dialogen is het gemakkelijk leesbaar. Het lijkt daardoor bijna op een toneelstuk, maar dan wel een vrolijke klucht. Aan het gedrag van de opa’s kun je een pittige discussie koppelen over wat kan en wat niet. Alex de Wolf maakte er sfeervolle pentekeningen bij.

Bette Westera (tekst) en Alex de Wolf (illustraties)

Uitgeverij Gottmer, 2014

Reacties gesloten.