Bovenbalk

Krukkenclub

Feest voor de krukkenclub – de mooiste dag

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2014 – thema ‘Feest’ –  werd het verhaal over de Krukkenclub dat in 1999 verscheen als ‘Ninkie Stinkie krukkenbus’ herdrukt. De nieuwe titel klinkt een stuk vrolijker en past ook beter bij het verhaal.

Juf Tanja van basisschool ‘De Wijde Wereld’ las het boek voor in haar klas (groep 4/5) en het belandde prompt in de top drie van de lokale Kinderjury voor die leeftijdsgroep.

Ninkie Kruk is jarig en geeft een feestje. Alleen… de leukste kinderen uit de klas die ze uitnodigt, willen niet komen. Ze schelden haar uit voor Ninkie Stinkie. Gelukkig is haar opa Jozias, bij wie ze in huis woont omdat haar moeder dood is, niet voor één gat te vangen. Hij bezorgt haar met zeven andere ‘krukken’ de verjaardag van haar leven op kasteel Krukkenbos (!) Daarmee is de pret nog niet op. De kasteelheer, baron Willem van Krakkenbos tot Donkersloot, zit namelijk danig in de problemen. Het kasteel is vervallen en heeft dringend een opknapbeurt nodig. De kinderen besluiten wekelijks terug te komen om het kasteel te restaureren.

Intussen hebben de ‘leukste’ kinderen uit de klas spijt als haren op hun hoofd dat ze de uitnodiging van Ninkie hebben afgeslagen. De een na de ander wil mee, maar moet daarvoor wel eerst bewijzen dat hij of zij een ‘gebrek’ heeft. Voor Fiona wordt dat heel lastig. ‘Ze zingt niet vals en ze zuigt niet op haar duim. Ze is niet bang voor spinnen en zelfs niet voor  muizen. Haar tanden staan niet scheef en haar ogen niet scheel. Flora is een hopeloos geval!’ Of toch niet?

Dan dreigt de baron zijn kasteel uit gezet te worden. Wat nu? De zwart-wit tekeningen die Marja Meijer maakte, geven de verschillende emoties goed weer en volgen het verhaal op de voet. Een gemakkelijk leesbaar, grappig avonturenverhaal waarin de ‘boodschap’ dat iedereen mag mee doen er niet te dik bovenop ligt. Het slot is ontroerend. Voor wie met een groot verlies te maken heeft (gehad), biedt dat troost.

Leny Grootel (tekst) en Marja Meijer (illustraties)

Uitgeverij Holland, 2014

Reacties gesloten.