Bovenbalk

Harm de Jonge

Jonas en de visjes van Kees Poon – Fantasiezakjes maken het leven mooier

Jonas zit achter het raam en verveelt zich. Maar… als hij zijn zonnebril opzet, ziet de wereld er ineens heel anders uit. Als zijn vader hem op pad stuurt naar de visboer Kees Poon komt hij langs allerlei huizen die lijken op de winkels die erin zitten. De groenteboer zit in een rode kool, de bakkerij in een taart.

Het zijn de ‘fantasiezakjes’ die zijn tocht bijzonder maken. En niet alleen omdat de mooie Rosa halverwege met hem meeloopt. Want hoe kan het dat de ‘fantasiezakjes’ van de schrijver Barrabas leeg zijn? En wat bedoelt Jonas als hij tegen de schilder zegt: “Ik heb u wel bedacht, meneer Karmozijn. Als ik u weer vergeet, bent u nergens meer hoor!”

De kleurrijke omslag roept meteen al vragen op. Een krokodil, een gracht, twee wandelende schoorstenen, dakpannen met vleugels en pootjes, een bliksemflits, een oranje laars, een stukje van een been, een wit konijn; wat heeft dat allemaal met elkaar te maken?  De woorden en de prachtig gekleurde tekeningen, sommige over een dubbele pagina, vertellen met elkaar een sprookjesachtig en magisch verhaal. Toch is het ook heel herkenbaar, omdat Jonas een gewone jongen is en Rosa een gewoon meisje.

Elk hoofdstuk begint met een citaat dat je direct nieuwsgierig maakt. En aan het eind gebeurt er iets heel grappigs wanneer de ‘fantasiezakjes’ van schrijver Barrabas weer volgestroomd zijn. De personen in het boek hebben allemaal bijzondere namen en zijn een beetje gek. Vooral heel erg leuk-gek, volgens de leerlingen in groep 6 van basisschool de Archipel. Ze vinden vooral het taalgebruik van Koningin Arabella met verrassende nieuwe woorden als ‘hersenmist’ en ‘tandenzeur’ heel bijzonder. Het zet je aan het denken. Het slot van het verhaal lijkt op een sprookje. Een sprookje dat doet denken aan het Kinderboekenweekgeschenk 2014. Dat is niet zo’n gekke gedachte, want dat werd ook geschreven door Harm de Jonge.

Harm de Jonge (tekst) en Martijn van der Linden (illustraties)
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2013

Reacties gesloten.