Bovenbalk

Spirit Animals

Spirit Animals. Vechten voor je leven – Fantasievolle avonturen

Conor uit Eura, Abeke uit Nilo, Meilin uit Zhong en Rollan uit Amaya zijn alle vier elf jaar oud. Dat is de leeftijd waarop elk kind uit het rijk Erdas tijdens een speciale ceremonie Nectar te drinken krijgt. Soms gebeurt er dan iets bijzonders. De titels van de eerste vier hoofdstukken  Briggan, Uraza, Jhi en Essix wijzen hiernaar vooruit. Hoewel de vier kinderen allemaal iets vergelijkbaars meemaken, reageren ze daar heel verschillend op.

De landen van het rijk Erdas zijn helemaal verzonnen. Maar als je goed naar de landkaart op de binnenkant van de omslag kijkt, lijkt het toch wel een beetje op de wereld zoals wij die kennen. Drie van de vier kinderen gaan vervolgens met elkaar op trainingskamp, om gezamenlijk een dreigend gevaar te bestrijden. Daarbij worden ze geholpen door hun totemdier. Eentje gaat apart op pad. Wie hoort bij de ‘goeden’, en wie bij de ‘kwaden?’ Welke rol spelen Zerif met zijn jakhals en Generaal Gar met zijn krokodil? Wat heb je eigenlijk aan zo’n totemdier en  hoe leer je er mee om te gaan?

In dit eerste deel van een serie, die uit zeven zal bestaan, krijg je nog geen duidelijk antwoord op alle vragen. Er wordt gezocht naar talismans, waarvan Arax de Ram de eerste is. Het lijkt een beetje op het zoeken naar ‘gruzelementen’ in de boeken over Harry Potter. Er is een ‘Verslinder’ die je doet denken aan Voldemort, uit diezelfde serie. De Nectar lijkt op de toverdrank uit Asterix en Obelix.

Ik vond het in het begin best lastig lezen met al die vreemde namen en begrippen. Wat is eigenlijk de betekenis van die Nectar? En wie of wat zijn Groenmantels en Getekenden? Wanneer het verhaal eenmaal op gang komt, wordt het spannend met veel actie- en achtervolgingsscènes. Het is niet moeilijk te lezen. Het verhaal is verdeeld in overzichtelijke hoofdstukken. De zinnen zijn kort en er is veel dialoog, wat lekker wegleest. Voor de ervaren fantasy-lezer, is het  voorspelbaar. Ik houd niet zo van dit genre, maar ik ben wel benieuwd of er in de volgende delen nog iets verrassends gebeurt.

Getipt voor de Kinderjury 2015 door mijn lokale juryleden van de Wijde Boekenwereld.

Brandon Mull (vertaling Maria Postema)

Uitgeverij Leopold, 2014

Reacties gesloten.