Bovenbalk

Superjuffie

Superjuffie in de jungle – Samen sterk

Wie het nog niet weet: Superjuffie is Juf Josje. Een gezellige juf zoals Mees Kees en Meester Jaap, met een klas vol herkenbare kinderen. Vier daarvan spelen een belangrijke rol in de verhalen. Flapuit Toby, die dit keer heel stil is. Mimoen, het slimste jongetje van de klas, Bo met haar onafscheidelijke fototoestel en giechel-Mila, die nergens een probleem van maakt. Juf Josje heeft een speciale gave. Wanneer een dier in nood is, hoort ze dat, hapt van een krijtje en verandert  razendsnel in Superjuffie. Ze kan dan vliegen en met dieren praten.

Elk avontuur begint dicht bij huis, ook dit verhaal. Er is een schaap in nood, net wanneer Juf Josje onderweg is naar school. Vervelend, vooral omdat ze dan te laat komt en ze problemen krijgt met meester Snor, de directeur van de school. Toch móet Superjuffie in actie komen. Ze plukt het schaap uit het prikkeldraad waarin ze verstrikt was geraakt. ‘Ze denkt altijd dat het gras groener is aan de overkant’ volgens een van de andere schapen. Superjuffie krijgt daarna op school bezoek van vier bijdehante papegaaien, die in hun gedrag verrassend veel lijken op sommige leerlingen. Haar hulp is nodig omdat er mensen in de jungle ‘een groot nest hebben gebouwd op het strand.’ Dergelijke beeldspraak, spreekwoorden en gezegdes zijn op een grappige manier in het verhaal verwerkt.

Na de ‘plastic soep’, krijgt Superjuffie nu dus te maken met de ontbossing  van het regenwoud in Zuid -Amerika, een minstens even groot milieuprobleem. Hoe juf Josje, Bo, Mila, Mimoen en Toby daar in de voorjaarsvakantie terecht komen is een avontuur op zich. Hoe ze de papagaaien te hulp schieten, is hilarisch, maar werkt het wel? Annet Schaap maakte er weer grappige zwart-wit tekeningen bij met humoristische details.

De Senaat van de Kinderjury 2015 noemde Superjuffie in de soep ‘een boek dat niet alleen leuk is om te lezen, maar waar je ook nog wat van leert’. Datzelfde geldt voor Superjuffie in de jungle; tussen alle grappen en spannende avonturen door leer je over een maatschappelijk probleem, over dieren in de jungle die zich soms net zo gedragen als mensen, over omgaan met elkaar en over taal. Superjuffie kreeg al twee keer een Pluim van de Senaat, in 2012 en in 2015. Het zou mijn niet verbazen wanneer Janneke Schotveld en Annet Schaap in 2016 opnieuw in de prijzen vallen.

Janneke Schotveld (tekst) en Annet Schaap (illustraties)

Uitgeverij Holkema & Warendorf, 2015

Reacties gesloten.