Bovenbalk

Trubbel

Trubbel de trol – vragen om problemen

Sinds Fantasia,  Dolfje  en Dummie is niks  meer te gek. Weerwolven, vampiers, heksen en mummies, niemand kijkt er nog van op. Ook niet van Trubbel de trol. Zijn naam klinkt als het Engelse woord voor ‘probleem.’ Dat voorspelt niet veel goeds… En dat klopt ook wel.

Pepijn ontdekt Trubbel in het Nevelwoud, waar hij met zus Sanne en vader Mendert naar toe verhuist. Sinds het overlijden van hun moeder weet vader Mendert ‘niet meer zo goed wat hij met zijn leven aan moest.’ Hij besluit het avontuur op te zoeken en de kinderen hebben maar te volgen. Vaders doen wel vaker gekke dingen wanneer moeders overlijden, zoals in Krabbels van Bien. Wat het verdriet om hun moeder met Pepijn en Sanne doet, komt niet ter sprake en dat is jammer. Daar had de schrijver meer gevoel in kunnen leggen.

Het Nevelwoud blijkt verrassender dan verwacht. Ze sluiten vriendschap met Trubbel de trol, die ‘pas’ 200 jaar oud is en zich een keer in de vijftig jaar wast. Hij  is onverzadigbaar en eet alles wat hij op zijn weg tegenkomt. Het is dat de tv te groot is om in een keer in zijn mond te stoppen, anders…. Trubbel is alleen ’s nachts actief, omdat hij van de zon hoofdpijn krijgt. Het komt dus goed uit dat vader Mendert ’s nachts op jacht gaat naar stropers.

Kees de Boer maakte er grappige zwart-wit tekeningen bij. Wel een beetje raar dat hij Trubbel anders tekent dat hij wordt beschreven. Veel groter dan Pepijn, met korte armpjes en kleine handen, terwijl Trubbel wordt beschreven als:  ‘De armen waren lang, met flinke handen en lange vingers.’ En die ‘wilde bos donkere haren’ en ‘donkere ogen’ zijn op de tekeningen ook nergens te bekennen.

Het wordt spannend wanneer vader Mendert op de stroper stuit naar wie hij op jacht is: Trol Grubbel, de opa van Trubbel. En die heeft al een paar honderd jaar geen ‘mensbeestenvlees’ meer gegeten, zijn lievelingseten! Pepijn, Sanne en Trubbel verzinnen een list, maar of die gaat lukken? Het einde belooft in elk geval een vervolg met Trubbel: heksje pesten, meermonster kietelen of draakje wakker maken. Voor de liefhebbers van Dolfje Weerwolfje en Fantasia een echte aanrader.

Reggie Naus (tekst) en Kees de Boer (illustraties)

Uitgeverij Ploegsma, 2014

Reacties gesloten.