Bovenbalk

dood

Voor eeuwig de jouwe – Dood in cyberspace

Hoe verwerk je de plotselinge dood van je vriendje? Chantal (± 16) weet zich geen raad wanneer haar geliefde Dylan, plotseling op de dansvloer van een discotheek instort en overlijdt. Vier maanden na zijn dood ontvangt ze ineens een mailtje dat van Dylan afkomstig lijkt te zijn. Met dit bericht begint het verhaal. Samen met Roos en met Thomas, met wie Dylan en Chantal een band vormden, gaat ze op onderzoek uit.

Achtereenvolgens verdenken ze Daphne, de zus van Dylan, klasgenoot Luuk en barman Tycho ervan de mailtjes gestuurd te hebben. Chantal ontdekt tegelijkertijd dat haar vriendje geheimen voor haar had.

De eerste zeven hoofdstukken van het boek lijken op een thriller. Halverwege neemt het verhaal een bijzondere wending. Wat gebeurt er precies in de discotheek waar Dylan stierf? “De beste manier om over je verdriet heen te komen is een confrontatie met de plek waar het gebeurd is.” Hallucineert Chantal of ziet ze Dylan echt? Evenals in enkele andere boeken van dezelfde auteur wordt verwezen naar een andere dimensie. In dit geval zowel naar de vage wereld van cyberspace als naar de mythische onderwereld.  Een verhaal als dit, de combinatie van realistische elementen met magische fantasie, kan een opstapje vormen naar de boeken van fantasy-auteurs als Philip Pullman (De Noorderlicht trilogie) en Patrick Ness (De Chaos trilogie, Zeven minuten na middernacht).

De verwijzingen naar mythologische figuren als Taenarum, Charon, de Styx, Cerberus en Orpheus en Eurydice zorgen voor de verbinding naar een criminele onderwereld. Die relatie is, voor wie deze figuren niet kent, moeilijk te leggen. Het blijft een raadsel wie de mailtjes verstuurde. Daar mag de lezer zelf een antwoord op geven. Het laatste bericht van Dylan bevat een duidelijke boodschap voor Chantal en voor iedereen die de op een of andere manier te maken krijgt met het verlies van een dierbare.

Greet Beukenkamp debuteerde relatief laat als schrijfster. Voordat ze begon als auteur van jeugdromans schreef ze als leerkracht toneelstukken voor groep acht. Dat is nog zichtbaar in de vele dialogen, waarin terloops de werking van internet en de gevaren van drugsgebruik, vooral GHB en XTC, ter sprake komen. Daardoor, door het gebruik van de tegenwoordige tijd en de eigentijdse setting en is het verhaal toegankelijk en gemakkelijk leesbaar.

Greet Beukenkamp

Uitgeverij Clavis, 2014

Reacties gesloten.