Bovenbalk

Boekenpraatjes in de klas

In ‘Leesclub in de klas’, een gezamenlijk initiatief van Lezenslust en het Kinderboekenmuseum, worden boekenpraatjes georganiseerd. Leerlingen uit de groepen 6/7 van twee Haagse basisscholen hebben in 2015 en 2016 met succes gefungeerd als ‘proeftuin.’ De leerlingen hebben gedurende tien weken in totaal drie boeken gelezen en met elkaar besproken.

Leerlingen uit groep 6 van de Archipelschool lazen in 2015: Krabbels van Bien door Simone Aerts, Jonas en de visjes van Kees Poon door Harm de Jonge, Jonge Vlieger door Ellen van Velzen en Spinder door Simon van der Geest. Op een introductiebijeenkomst waarin de boeken (en de begeleiders) werden voorgesteld, volgden drie boekenpraatjes, waarin de leerlingen hun enthousiasme, verwachtingen en waardering kwijt konden.

In 2016 zijn de leerlingen van groep 6/7 van de Van Hoogstratenschool in Den Haag de gelukkigen. Het enthousiasme is groot, vooral wanneer de klas hoort dat zij ‘jury’ mogen zijn. Jonge Vlieger van Ellen van Velzen, dat vorig jaar als moeilijk werd ervaren waardoor het leesplezier voor sommige leerlingen afnam, is vervangen door Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels. Krabbels van Bien, Jonas en de visjes van Kees Poon en Spinder zijn gebleven.

De ervaringen in 2016 laten duidelijke verschillen in waardering zien. Daarvoor worden verschillende argumenten, gegeven. Spanning en geheimen spelen daarbij een belangrijke rol.

Wat blijkt? Samen lezen en samen praten over boeken bevordert het leesplezier en de leesmotivatie. En het leukste was nog dat de leerlingen aan het eind als een echte jury een winnaar mochten kiezen.

Ook een ‘Leesclub in de klas’ organiseren? Informatie over hoe het werkt en wat de kosten zijn, is verkrijgbaar bij Lezenslust.