Bovenbalk

Crossan

Apple & Rain – Over liefde

Op de achterflap van dit boek staat de reden waarom ik dit boek zo graag wilde lezen: “A story about sad endings, a story about happy beginnings, a story to make you realise who is special.”

Het boek gaat over Apple, een meisje van wie de moeder toen ze klein was plotseling is weggegaan. Apple woont bij haar oma en heeft niet echt veel vrienden; één vriendin en haar hond. Zoals de achterflap van het boek al verraadt, begint alles geweldig voor Apple; haar moeder verschijnt na 11 jaar weer in haar leven, met een grote verrassing; Apple’s zusje Rain. Verder lijkt haar vriendengroep uit te breiden en toont de jongen die ze leuk vindt plots interesse in haar. Helemaal volgens de voorspelling op de achterflap gaat daarna alles bergafwaarts.

Ik keek erg uit naar het lezen van dit boek, omdat iedereen er erg lovend was. Ik las het in het Engels, een Nederlandse vertaling is er nog niet. Het boek was in eerste instantie een enorme teleurstelling; ik had moeite echt in het verhaal te komen. De zinnen waren kort en simpel en het verhaal had niet echt diepgang. Hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer ik er van begon te genieten. Of dit komt omdat ik moest wennen aan het boek, het “goede” begin, of door iets anders weet ik niet, maar ik begon mee te leven met de personages, vooral met de hoofdpersoon, een meisje zoals ik. Ik kon het boek uiteindelijk niet meer wegleggen tot ik het uit had. Apple & Rain heeft me laten lachen en mijn ogen met tranen gevuld. Het verhaal is simpel (in het begin iets te simpel) en daardoor gemakkelijk te volgen. Ik zou Apple & Rain zeker aanraden aan iedereen die een boek wil lezen waarin het verhaal niet loopt zoals het “hoort” te lopen.

Apple & Rain werd genomineerd voor de Carnegie Medal 2015, een prijs die jaarlijks door Britse bibliothecarissen wordt uitgereikt aan het beste jeugdboek.

Sarah Crossan

Bloomsbury, 2015

Reacties gesloten.