Bovenbalk

Publicaties

Mijn recensies hebben een beperkte omvang. De artikelen die hier worden gepubliceerd, zijn uitgebreider. Een aantal ervan is gepubliceerd in het vaktijdschrift Literatuur Zonder Leeftijd, een unieke en grensverleggende publicatiereeks over kinder- en jeugdliteratuur.

Weg – Jowi Schmitz

Jowi Schmitz is een veelzijdige auteur. Als journalist schreef ze (theater) recensies voor NRC Handelsblad en de Volkskrant. Ze debuteerde in 2005 met Leopold een roman voor volwassenen. Ook haar tweede roman, Kus van je zus, schreef ze voor een publiek van volwassenen. In 2011 verscheen haar eerste jeugdroman, Ik heet Olivia en daar kan ik ook niets aan doen. Na een aantal non-fictie titels en het indrukwekkende dagboek Te vroeg geboren over de geboorte van haar zoon Milo, verscheen in 2016 Weg, de eerste Young-Adult roman van Schmitz. In dit boeken komen eerdere thema’, ouder-kindrelatie, vrijheid en volwassen worden terug, maar met een andere uitkomst dan voorheen.

Zoeken naar waar je goed in bent

Fangirl-Rainbow Rowell

Het voorjaarsnummer van Literatuur zonder leeftijd 2017 was geheel gewijd aan het thema ‘Life writing’, het vertellen van een levensverhaal in uiteenlopende vormen: autobiografieën, biografieën en dagboeken. Mijn bijdrage aan dit nummer bestaat uit een bespreking van Fangirl, de tweede jeugdroman van Rainbow Rowell. Haar eerste Young Adult-romanEleanor & Park  werd in binnen- en buitenland lovend ontvangen.

Fangirl-fanfiction als spiegel van de ziel

Ted van Lieshout

Op 21 december 2015 vierde Ted van Lieshout zijn zestigste verjaardag.  Ter gelegenheid daarvan verscheen een speciaal nummer van het  tijdschrift Literatuur zonder Leeftijd, geheel gewijd aan de veel gelauwerde schrijver. Om te beginnen komt hij zelf aan het woord, maar meer nog wordt er óver hem en zijn werk geschreven. Er wordt veelvuldig gereflecteerd op de relatie tussen zijn ontwikkeling als schrijver/dichter en zijn persoonlijke leven. Onder andere in mijn artikel waarin ik de dichtbundel Zeer kleine liefde (1999) en de roman Mijn meneer (2012) bespreek en met elkaar in verband breng.

Een onvergetelijke liefde. Het ‘grote’ verhaal van Ted van Lieshout

Spinder

Bekroond met een Gouden Griffel, de eerste Jan Wolkersprijs èn de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Wat maakt Spinder zo bijzonder? Kinderen en volwassen critici oordelen over het bekroonde boek van Simon van der Geest.

Jong en oud gevangen in het web van Spinder

 

ABC-yourself

Het project ABC-yourself biedt jonge getalenteerde schrijvers een podium. Blogs van de gelijknamige website werden gebundeld. De eerste titels waren Hee maisje (Iduna Paalman) en We gaan hele goede vrienden worden (Matthijs Meinema). Welk beeld zetten deze schrijvers (van zichzelf) neer? Een kritisch ABC-tje.

Wie schrijft die blijft, maar beklijft het ook?

 

Odysseus

Kan een verhaal dat al meer dan 2000 jaar oud is, jonge lezers in deze tijd nog boeien? Hoe dit verhaal voor kinderen in 2010 toegankelijk is gemaakt door Geronimo Stilton in De avonturen van Odysseus en Simon van der Geest met Dissus (in 2011 bekroond met de Gouden Griffel) is te lezen in: Dwalen met Odysseus.