Bovenbalk

Superheld

Bruno wordt een superheld –

De opa van Bruno is overleden. Dat lijkt Bruno niet te deren. Met hem gaat het prima, zegt hij wanneer zijn vader en moeder vragen hoe het met hem gaat. Maar is dat wel waar? Drie grote jongens vernielen de hut die hij met zijn nieuwe vriend Arthur bouwde. Ze achtervolgen Bruno, maar gelukkig kan hij schuilen bij zijn klasgenootje Louise.

’s Nachts verandert de verlegen Bruno in de stoere superheld Bruino. Die durft met bruine verf wel wraak te nemen op de pestkoppen. Hij krijgt daarbij hulp van Zwarthur, gewapend met zwarte verf en Bloise die blauwe verf tot haar beschikking heeft. Bruno is maar wat blij met deze vrienden. En fijn dat zijn opa hem ’s nachts te hulp schiet. Hoe kan dat en wat heeft opa’s horloge daarmee te maken?

Het eenvoudig geschreven verhaal roept vragen op over verschillende onderwerpen; de dood van een geliefde grootouder, pestgedrag en de waarde van vriendschap. De laconieke toon en de dialogen houden het verhaal luchtig en gemakkelijk leesbaar. De soms pagina vullende, naïeve pentekeningen zijn ingevuld met verschillende kleuren aquarelverf.

Bekroond als beste Noorse kinderboek van het jaar. Prachtig vertaald door Edward van de Vendel, bekend van onder andere Superguppie, Sofie en de dolfijnen en voor oudere lezers het drieluik over Tycho Zeling (De dagen van de bluegrassliefde, Ons derde lichaam en Oliver).

Håkon Øvrås (tekst) en Øyvind Torseter (illustraties)

Querido, 2014

Reacties gesloten.