Bovenbalk

Engelenmaker

De Engelenmaker – De bron van het leven

Ik heb voor school De Engelenmaker van Stefan Brijs gelezen. Het boek vertelt het verhaal van Victor Hoppe en zijn drie zoons. Victor is een dokter die verhuist naar een klein dorpje. De man is een groot mysterie en zijn kinderen zijn voor de bevolking van het dorpje drie nog grotere raadsels. In de loop van het boek leer je het verhaal kennen van zowel Victor als zijn kinderen, voor een groot deel gezien door de ogen van de oppas van de kinderen.

Ik heb erg genoten van dit boek. De schrijfstijl was fijn; met korte zinnen, gemakkelijke woorden en duidelijke beschrijvingen. Je aandacht dwaalde hierdoor niet af van het verhaal en dat was erg prettig. Ook vond ik het heel leuk dat je het verhaal van de kinderen door de ogen van de oppas te weten kwam, zo kreeg je namelijk het verhaal mee alsof je zelf als lezer ook een buitenstaander was en stukje bij beetje iets ontdekte. Dit droeg bij aan de mysterie van het verhaal. In het begin was namelijk voor de lezers, eveneens de mensen in het dorp, alles een raadsel. De lezer ontdekt uiteindelijk wat er allemaal aan de hand is, voor de dorpsbewoners blijft dit geheim.

Het verhaal zelf was interessant. Al telt het boek bijna 500 bladzijden, toch kon ik niet stoppen met lezen. Ik denk dat het vertelperspectief een belangrijke rol speelt. Alle dingen die je te weten komt over de kinderen van Victor Hoppe, kom je namelijk heel langzaam te weten door de ogen van verschillende personages, en niet allemaal in een keer. Wat ik jammer vond, was dat het eerste deel abrupt stopte. Net toen je er goed in zat en wilde weten hoe het verder zou gaan, werd er een switch gemaakt naar de jeugd van Victor Hoppe. Ik vond het mooi om te zien dat tot in de kleinste details aandacht was besteed door de schrijver; het dorpje was perfect uitgewerkt, het hoofdpersonage was goed uitgewerkt en de kinderen stelden zich langzaam open tegenover de oppas.

Ook aan het einde van het boek, een persoonlijke kruistocht van Victor Hoppe, is tot in de puntjes uitgewerkt. Alles klopt. De personages ontwikkelden zich logisch en niet van de ene op de andere dag, of als het verhaal daar om vroeg. Door het hele boek heen bleef je met bepaalde vragen zitten. Sommige van deze vragen werden later beantwoord, andere vergat je omdat er nieuwe vragen werden opgeroepen, of waren niet langer belangrijk. Op sommige vragen kreeg je nooit een antwoord; er blijven open plekken in het verhaal.

Ik had verwacht dat ik moeite zou hebben met het boek. Een van de belangrijkste thema’s in het boek houdt verband met biologische technologieën, terwijl ik helemaal niet zo ingesteld ben. De schrijver is hier niet te diep op ingegaan; die processen werden slechts oppervlakkig beschreven. Daardoor was het gemakkelijk te volgen en des te meer intrigerend om door te lezen. Dit boek vind ik een echte aanrader!

Stefan Brijs

Uitgeverij Atlas, 2006

 

Reacties gesloten.