Bovenbalk

Busser en Schröder

De mooiste verhalen van muis en egel – Vriendschap en liefde

Al ruim vijfentwintig jaar vormen Marianne Busser en Ron Schröder een onafscheidelijk schrijverspaar. Ze hebben intussen ruim driehonderd titels op hun naam staan die gretig aftrek vinden. Waar komt die populariteit vandaan? Busser en Schröder maken gebruik van uiteenlopende genres. Van realistische, herkenbare verhaaltjes over kleuters als Pietertje Pet en Liselotje tot hervertellingen van sprookjes en Bijbelverhalen.

Verder zijn er de humoristische verhalen over koning Bobbel. De vinden via verschillende media (Bobo, Sesamstraat, verhalenbundels) hun weg naar de jonge lezers, en bundels vol liedjes. Tenslotte verschijnen er met regelmaat dierenverhalen, waarin mens en dier elkaar treffen. Door dieren in plaats van mensen te gebruiken blijft er voldoende afstand bij pijnlijke zaken als een bevalling in het verhaal: Wat dacht je van een wiegje? Door de realistische voorstelling van diezelfde bevalling wordt tegelijkertijd nabijheid gecreëerd. Daardoor biedt het verhaal aanknopingspunten om met kinderen over de komst van een broertje of zusje te praten.

Muis is een mengeling van een zelfstandige volwassene die alleen een huishouden bestiert, maar die zich tegelijkertijd gedraagt als een kind. Ze wint een kleurwedstrijd. De beloning is een gigantisch bed, veel te groot voor muis alleen. Ze vraagt een van haar vriendjes om te komen slapen. Die vraagt weer een volgend vriendje en die een derde… enzovoorts. Dit ‘zwaan-kleef-aan-effect’, dat zich overigens in alle verhaaltjes voordoet, leidt er toe dat muis zelf niet meer in het bed past en haar heil elders moet zoeken. Alex de Wolf tekent daar een muizenmandje bij dat is gevuld met krantensnippers, zoals ik die de afgelopen winter ook in mijn garage aantrof. Ook hierin vindt die wisselwerking plaats tussen mens en dier.

De vier -tot tienregelige teksten zijn alle op rijm – belangrijk in het proces van taalontwikkeling. De toon van de gedichtjes is licht en het ritme melodieus. Terloops komen enkele maanden van het jaar voorbij. Het kerstfeest vormt het onderwerp van het laatste verhaal. Centraal staan drie verhalen over de liefde tussen muis en egel. Hun huwelijk wordt bekroond met maar liefst zes kindjes; waarmee de cijfers van een tot zes worden ‘geleerd’. Hoe de kruising tussen een muis en egel eruit ziet, weet de illustrator De Wolf te vangen in dezelfde lieve, zachte sfeer als de teksten.

De verhaaltjes zijn ontspannend door de luchtige toon, het beetje spanning (bijvoorbeeld in: Mag ik van jou een kusje?) en de lichte humor. De thema’s liefde en vriendschap, de seizoenen en het kerstfeest geven aanleiding voor een pedagogische benadering. Wie kiest voor een meer esthetische invalshoek richt zich op de herhaalde patronen. De diverse mogelijkheden om met de teksten van Busser en Schröder aan de slag te gaan, maakt dat hun verhalen gretig aftrek vinden. Alex de Wolf blijft met zijn kleurige illustraties dicht bij de tekst, zodat ook zonder die tekst met de toehoorders het bijbehorende verhaal kan worden bedacht. Een aanrader voor wie – interactief – op verschillende manieren met jonge kinderen wil (voor)lezen.

Marianne Busser & Ron Schröder (tekst) en Alex de Wolf (illustraties)
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 2013

Reacties gesloten.