Bovenbalk

dikke vrienden

Dikke vrienden – Samen de winter door

Das en Eekhoorn zijn de vrienden uit de titel van het boek. De rustige Das wordt af en toe helemaal gestoord van de hyperactieve Eekhoorn. Eekhoorn doet zijn best om te voorkomen dat Das te gezapig wordt. Dat leidt onvermijdelijk tot ruzie, maar ze blijven dikke vrienden, totdat de lente komt.

De bundel bevat dertien korte verhalen, die eenvoudig maar niet kinderachtig zijn geschreven, met veel dialoog en taalgrapjes. De kinderlijke logica en lichtfilosofische bespiegelingen doen denken aan Toon Tellegen en de Sesamstraatvrienden Bert en Ernie. Het ligt voor de hand om het voorlezen thematisch te koppelen aan de winter, het seizoen waarin de verhalen zich afspelen. Het aantal van dertien verhalen in de bundel is symbolisch voor de duur van dat seizoen in aantal weken. De verhalen lenen zich bovendien voor een sociaal-emotionele benadering. Hoe ga je om met emoties, zoals de angst van Eekhoorn, Das die niet tegen zijn verlies kan, heimwee naar de vrienden die in winterslaap verkeren en vreugde wanneer de lente zich, heel subtiel, aankondigt.

De verhalen lenen zich ook voor een meer literaire invalshoek. Typerend voor het dierenverhaal is de vermenselijking, van dieren. In dit boek dragen Das en Eekhoorn kleren en praten ze  met elkaar zoals mensen doen. Aan dieren worden vaste eigenschappen toegekend zoals de wijze uil, de slimme vos en de boze wolf. Karakteristiek voor de das in dierenverhalen is dat hij enigszins teruggetrokken leeft, maar wel een trouwe vriend is, en niet zelden een redder in nood. De das is bijvoorbeeld het symbool voor het huis Hufflepuff in de Harry Potter-serie. De leden van deze groep tovenaars zijn loyale, bekwame en geduldige werkers.

Zoals wel vaker het geval is wanneer er twee hoofdpersonen in een boek voorkomen, is Eekhoorn het tegenovergestelde van Das. Het ongedurige en springerige optreden van Eekhoorn contrasteert met het rustige en het enigszins teruggetrokken gedrag van Das. Dat levert een aantal herkenbare, vooral vrolijke verhalen op die zich gemakkelijk laten voorlezen. Elisah de Bruycker maakte er bij elk verhaal gekleurde tekeningen bij, die de bijbehorende stemming versterken en aanvullen.

Voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 7 jaar

Nils Smit (tekst) en Elisah De Bruycker (illustraties)

Uitgeverij De Eenhoorn, 2010

Reacties gesloten.