Bovenbalk

eilanddagen

Eilanddagen – De mooiste dagen

Je bent twaalf en je wordt door je Nederlandse moeder Elza op een vliegtuig naar zonnig Griekenland gezet. Leuk? Mwah. Drie weken logeren bij je Griekse vader Yiannis die je vier jaar geleden voor het laatst zag en (letterlijk) niet op jou zit te wachten? Maar met je moeder en haar vriend Kees naar Thailand is ook geen optie. Wat doe je dan? Als stil protest blijf je, ondanks het prachtige, warme weer binnen zitten met een stapel stripboeken.

Deze ongemakkelijke situatie van Jacob (Jaak) Zervakis verandert radicaal wanneer hij – na een daverende ruzie met zijn vader Yiannis – Michális (Miech) tegen het lijf loopt, zoon van een Griekse moeder en een Nederlandse vader. Met Miech wordt de vakantie een feestje. De (vervroegde) komst van Miech’s Nederlandse vakantievriendin van het voorgaande jaar, Puck, dreigt roet in het eten te gooien.

“Ze zijn te vroeg – zoveel is duidelijk – want hoewel je haar nooit eerder hebt gezien, weet je meteen hoe laat het is.”

Het tegendeel blijkt waar; met Puck erbij wordt het alleen maar beter. Zó goed dat Miech de wens uitspreekt dat het altijd zo mag blijven: met zijn drieën altijd bij elkaar zijn.

Hoe (on)mogelijk dat is, vertelt Gideon Samson op zijn eigen verrassende manier. In films en boeken worden spannende gebeurtenissen vaak aangekondigd door dreigend noodweer. In Eilanddagen staat het warme, broeierige weer symbool voor de spanning van (voor het eerst) verliefd worden, de eerste zoen en de ingewikkeldheid van vriendschap en verliefdheid.

Wat maakt dit boek bijzonder? Vooral de jij-vorm waarin het is geschreven; dat is even wennen. Maar daardoor, en versterkt door de opdracht voorin het boek ‘Dit verhaal is voor jou’, word je als lezer in het verhaal meegezogen. Je raakt betrokken bij de band die ontstaat tussen Miech, Jaak en Puck. Je gaat nadenken over je eigen vriendschappen en de ruimte die daarin is om geheimen met elkaar te delen. Want alles kan en mag in echte vriendschappen; niets is raar.

Eilanddagen staat op het lijstje met ‘mooiste boeken van 2016’ van diverse recensenten in Nederland en België. Op de top tien van ‘beste boeken uit 2016’ van het dagblad De Standaard staat het als enige jeugdboek tussen negen boeken voor volwassenen. Een zilveren Griffel lijkt onvermijdelijk. Samson heeft er al twee (voor Ziek en Zwarte zwaan). Drie keer scheepsrecht voor een Gouden Griffel in 2017? Dat zou een mooie bekroning zijn voor dit bijzondere boek. En als een van de titels van de selectie van de Nederlandse Kinderjury verdient het ook de bijzondere aandacht van (de Senaat van) de Kinderjury.

Gideon Samson

Uitgeverij Leopold, 2016

Reacties gesloten.