Bovenbalk

verliefd

Joep! – schaapachtig verliefd

Joep wil zó graag iets vertellen, maar….hij stottert. Telkens wanneer hij begint met: ‘ik bè..bè…bèèèèh….’ krijgt hij niet de kans om zijn zin af te maken. Tijn konijn, eekhoorn Mies, Ibbe de hond, de egelzusjes Isa en Lisa en zelfs zijn eigen vader vullen meteen voor hem in wat zij dènken dat hij wil zeggen. Alleen het nieuwe buurlammetje Dirk laat Joep uitpraten. Samen bekijken ze de wolken om rustig te worden. Daarin tekent zich heel subtiel een hartje af. Eindelijk is Joep in staat zijn zin af te maken: ‘Ik ben verliefd.’

Op Dirk wel te verstaan. Reden voor een feestje, volgens vader Schaap. En om dat te illustreren dragen de dieren in de laatste afbeelding een feestmuts of strooien met serpentines en confetti.

De kleurrijke en sfeervolle illustraties over dubbele pagina’s volgen nauwgezet de tekst. De dieren zijn natuurgetrouw weergegeven, maar hebben door subtiele gezichtsuitdrukkingen tegelijkertijd menselijke trekjes. Dit valt vooral op in de afbeeldingen van alle optredende dieren aan de binnenkant van de omslag aan de voor- en achterkant. Die wisselwerking tussen menselijke en dierlijke eigenschappen is ontwapenend, waardoor de emoties dichtbij komen. Het heeft tegelijkertijd iets grappigs.

Het hoorspel op de cd, met de stemmen van onder andere Paul Haenen, Albert Verlinde en Simone Kleinsma bevat een aantal toevoegingen op het verhaal. Een huppelend muziekje, de liedjes ‘Slaap kindje slaap’ en ‘Lang zal hij leven’, extra geluiden en grappige tekstuele uitbreidingen. Zo rent vader schaap, die denkt dat zijn zoon jarig is, over de dam waar meer schapen hem volgen en kijkt Joep zijn vader schaapachtig na. In het boek wordt beschreven dat Isa en Lisa elkaar voortdurend napraten; op de cd hoor je dat. Waar in het prentenboek door de illustraties in één oogopslag duidelijk is om welk dier het gaat, wordt dit in het hoorspel nadrukkelijk verteld.

Twee thema’s worden op een positieve manier benaderd: je helpt stotteraars door hen te laten uitpraten. De herhaling in de ontmoetingen van Joep met zijn vrienden versterkt deze boodschap. Door de laconieke reactie van vader Schaap op de bekentenis van zijn zoon, wordt homoseksualiteit als een vanzelfsprekend gegeven geaccepteerd. Deze dubbele boodschap wordt gebracht in een evenwichtige samenhang tussen tekst, illustraties en hoorspel.

Mark Haayema (tekst) en Wouter Tulp (illustraties)

Gottmer, 2014

Reacties gesloten.