Bovenbalk

Leven van een loser

Leven van een loser – Gedumpt

Hoe maak je iets wat heel gewoon is leuk? Want wat is er eigenlijk zo bijzonder aan het leven van Bram Botermans, de loser? Hij is een heel gewone jongen. Hij denkt zelf dat hij perfect is en de rest van de wereld mislukt, maar toch slaat hij telkens de plank mis of vist hij achter het net. Bram heeft een gewone vader, een gewone moeder en twee broers; Rick iets ouder, Max wat jonger dan Bram. Tot zover niks aan de hand.

De enorme populariteit van Bram wereldwijd moet dus zitten in de manier waarop zijn bedenker, Jeff Kinney, de alledaagse problemen van deze brugklasser beschrijft. Geen dagboek, dat is voor mietjes, maar een logboek in een gewoon schrift. En vooral niet te veel tekst, maar wel op elke pagina één of meer cartoons.

In ‘Gedumpt’ geeft vriend Theo de voorkeur aan Anouk boven Bram. Met veel overdrijving worden vervolgens de problemen die dat oplevert beschreven en getekend. Bram moet zelf zijn tas dragen, wordt niet langer beschermd tegen Rebel de rottweiler, niet gewaarschuwd voor hondenpoep op de straat en staat alleen tegenover de gevaarlijke Mingo’s. Bram slaagt er niet in een nieuwe vriend te vinden.
Wel komt de hele familie van zijn moeder langs. En aan iedereen mankeert wel iets, wat op dezelfde hilarische manier wordt beschreven. Aan het succes van deze aaneenschakeling van grappen en grollen lijkt voorlopig nog geen eind te komen.

Het is wat mij betreft niet genoeg om in de prijzen te vallen. Daarvoor zit er te weinig verhaal in. Hopelijk leidt het lezen van de ‘Loser’-boeken tot meer lezen. Bijvoorbeeld van Spinder van Simon van der Geest. Ook in de vorm van een dagboek, ook met veel tekeningen, maar met veel meer diepgang. Of Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper. Dat is weliswaar geen dagboek, maar wel geschreven in de ik-vorm, met evenveel – overdreven – humor én met een goed verhaal.

Jeff Kinney (tekst en illustraties)
Vertaling Hanneke Majoor
Uitgeverij De Fontein, 2014

Reacties gesloten.