Bovenbalk

Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Varken – Echte helden

De eerste zondag van de maand april is voor velen in Vlaanderen het hoogtepunt van het jaar, want dan wordt de beroemde Ronde van Vlaanderen gereden. Een internationale wielerwedstrijd die berucht is vanwege de de kilometerslange hobbelige wegen (kasseien) en de vele heuvels (kuitenbijters). Op de binnenkant van de omslagen voor- en achterin De ronde van  Varken  staan al die ‘kuitenbijters’ genoemd, met hun hellingspercentage.

De winnaars van deze koers zijn echte helden. Geen wonder dat ook de bewoners van een oude boerderij, Haan, Kippen, Geit, Ezel, Paard, Koe en Konijn op die dag vol spanning en met enige jaloezie uitkijken naar de fietsers. Behalve Varken, die blijft liever lekker lui in de modder liggen. Wanneer Paard op het idee komt om een eigen wedstrijd te houden (“Willen is kunnen”) beginnen de dieren fanatiek aan de voorbereiding. Maar hoe rijd je een wedstrijd zonder fiets?

Even lijkt de droom al vervlogen voordat de wedstrijd echt is begonnen, maar dan bedenkt Varken dat ze zélf hun fietsen kunnen maken. En weer ontstaat er een en al bedrijvigheid. Varken trekt zich intussen terug bij de beek en geniet. Na veel onderling gedoe gaat de wedstrijd van start. Door de genadeloze competitie eindigt de rit in complete chaos: “Nooit meer! Veel te moeilijk!” En weer is het Varken die met een geniaal idee komt. En dan verloopt de wedstrijd ineens heel anders… En varken? Die wordt de held van de dag. “… elke dag genieten.”

De wielerwereld is een aparte wereld met kopmannen en knechten; uiteindelijk kan er maar eentje winnen en toch is samenwerking noodzakelijk. Achterin het boek onthullen de échte helden hun geheimen.

De zinnen zijn kort en in een vrij groot lettertype gedrukt. Voor wie niet zo van lezen houdt, wel zo prettig. Nog plezieriger wordt het door de bijzondere zwart-wit tekeningen. Grappige details (Varken valt in slaap tijdens het lezen van het beroemde boek Animal Farm, afbeeldingen van beroemde renners, overal opduikende muizen) en de afwisseling met fel oranje-gele letters en achtergrond maken dit boek aantrekkelijk. Vooral voor wielerfanaten én hun meelezende ouders.

Voorlezen vanaf 7 jaar; zelf lezen vanaf 9 jaar.

Brigitte Minne (tekst) en Joris Thys (illustraties)

Uitgeverij De Eenhoorn, 2015

Reacties gesloten.