Bovenbalk

Rover

Rover en Broertje – Roverslessen

Het zal je maar gebeuren: op een dag komen je ouders niet thuis van hun werk. En ook de volgende ochtend zijn ze in geen velden of wegen te bekennen. Het overkomt Robin en Bram. De broertjes doen denken aan Hans en Grietje die door hun ouders het bos in worden gestuurd. In een opwelling berooft Robin, die zichzelf omdoopt tot Rover, een mevrouw van haar tasje.

Met de buit kan Bram, onder zijn nieuwe naam Broertje, boodschappen doen. Wanneer Rover tot inkeer komt en stopt met gappen, neemt Broertje het van hem over. Dat kan niet goed aflopen… De jongens weten aan de politie te ontsnappen, waarna ze op zoek gaan naar hun ouders. Daarbij krijgen ze – heel toevallig – hulp van Annie (hun eerste slachtoffer) en haar man Henry.

Het idee achter dit eerste boek van Karine Jekel is origineel. De uitwerking ervan is niet helemaal geslaagd, omdat de schrijfster niet heeft kunnen kiezen tussen een sprookje, een fantasy-verhaal of een realistische geschiedenis. Daarnaast vertelt ze te veel wat er gebeurt en hoe de jongens zich voelen; ze laat het te weinig zien in hun gedrag. Daardoor wordt het verhaal ongeloofwaardig. Steeds wanneer een van de broertjes (te veel) geniet van zijn spannende, criminele gedrag, wijst de ander er nadrukkelijk op dat roven (of stelen, jatten, pikken, gappen) eigenlijk niet mag. Daarmee wordt de spanning uit het verhaal gehaald.

Soms is het grappig, bijvoorbeeld wanneer Broertje ‘roversles’ krijgt en beleefd aan zijn eerste ‘slachtoffer’ om diens koffertje vraagt. Een simpel ‘overlevingsplan’ leidt uiteindelijk naar het antwoord op de vraag waar de ouders van de jongens zich bevinden. Die afloop lijkt weer op een sprookjesachtige, maar dan in een omgeving zoals wij die kennen. Dat past niet bij elkaar.

De zwart-witillustraties van Mark Janssen maken veel goed. Ze geven de wisselende stemmingen van de jongens mooi weer; hun gevoel van verlatenheid in een ouderloos huis, hun tevredenheid wanneer ze in een welverdiende boterham met pindakaas happen, hun blijdschap aan het eind. Of dat genoeg is om van dit boek de winnaar van de Nederlandse Kinderjury 2015 te maken?

Katrine Jekel (tekst) en Mark Janssen (illustraties)

Uitgeverij Van Holkema en Warendorf, 2014

Reacties gesloten.