Bovenbalk

sammie-en-opa

Sammie en opa – Allesbehalve saai

Sammie en opa van Enna Koens is een vrolijk boek dat verscheen in 2014. Het is terecht ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2016 opnieuw uitgegeven en wel als kerntitel.

Het verhaal heeft een ernstige ondertoon. Sammie woont meer bij zijn opa dan bij zijn moeder. Wie zijn vader is, weet hij niet. Afwisselend lees je over de belevenissen van Sammie bij opa en bij zijn moeder. Ze heeft een vriend, waar Sammie niet zo blij mee is. Bij opa voelt hij zich meer op zijn gemak.

Opa vertelt stoere verhalen over zijn leven als vrachtwagenchauffeur en zeeman. Of het allemaal echt waargebeurd is, doet er niet toe, volgens opa. ‘De vraag waar of niet-waar is voor saaie mensen.’ En opa is allesbehalve saai; ze beleven samen van alles en bouwen zelfs een vliegtuig. Het leest gemakkelijk door de korte hoofdstukken. De stoere verhalen van opa zijn soms een beetje eng, terwijl de gesprekken tussen opa en Sammie vooral grappig zijn. De zwart-wit tekeningen van Kees de Boer zijn net zo grappig overdreven als de verhalen van opa, en laten zien hoeveel opa en Sammie van elkaar houden. Herkenbare, grappige gebeurtenissen en serieuze gesprekken wisselen elkaar af. Het slot is ontroerend.

Enna Koens schreef ook Bonbien: net zo’n een grappig verhaal, ook geschreven in korte hoofdstukken en met een prettig gekke hoofdpersoon. Ook in dat verhaal spelen op de achtergrond herkenbare, serieuze vragen over de relaties in een gezin. Voor iets oudere kinderen van 10-12 jaar, en geselecteerd voor de Vlaamse Kinderjury 2016-2017.

Uitgeverij Luitingh-Sijthof

Enne Koens (tekst) en Kees de Boer (illustraties)

 

 

Reacties gesloten.