Bovenbalk

tijdreizen

Secret scouts en de verdwenen president – Geloofwaardig tijdreizen

Nauwelijks bekomen van hun avontuurlijke tijdreizen naar Leonardo Da Vinci belanden de zusjes Sophie en Lisa en hun buurbroertjes Jack en Tom opnieuw in hachelijke situaties, op verrassende plaatsen in heden en verleden. Voorafgaand aan dit tweede deel worden in het kort de belangrijkste gebeurtenissen uit Secret scouts en de verloren Leonardo samengevat. Dat is handig, wanneer je het eerste deel nog niet hebt gelezen.

Het verhaal is net zo spannend opgebouwd als het eerste deel. Eerst enkele feiten. Daarna een opwindende proloog. Vervolgens gaat het verhaal terug in de tijd. Het eindigt in een epiloog, met een enorme cliffhanger. Is in deel drie misschien een rol in weggelegd voor de pas ontdekte ster met op de aarde lijkende planeten, ‘slechts’ veertig lichtjaren van ons verwijderd? Gezien de vermenging van hedendaagse technologie met historische feiten zou mij dat niet verbazen.

Vergeleken met het eerste deel, waar pers en lezers enthousiast over waren, vind ik dit tweede spectaculairder en veelzijdiger. De overgangen tussen de verschillende scènes in heden en verleden volgen elkaar logischer op. Overeenkomstig het genre, serie-avontuur, zijn de karakters vrij stereotiep; deze ontwikkelen zich nauwelijks. Sophie is nog steeds slim, Lisa impulsief. De stoere jongens blijven enigszins op de achtergrond. Waar Jack in het eerste deel de show stal in een oude voorloper van het voetbal, krijgt Tom in dit deel zijn ‘five minutes of fame’ met een spectaculaire actie op zijn skateboard. Verder is er een belangrijke rol voor Hans, de oom van de meisjes. Duidelijk wordt wie de ‘Secret scouts’ zijn en wat hun rol is. Kun je het verleden veranderen, zonder de toekomst geweld aan te doen?

Het is lastig om zonder spoilers in te gaan op de gebeurtenissen en de afwisselend serieuze, soms gruwelijke, dan weer lachwekkende details. Wie de omslag goed bekijkt, vindt daarin diverse aanwijzingen: onder andere een met een pijl doorboorde appel, het gezicht van Martin Luther King, paarden, kruisbogen en een luchtballon. De wet van de beroemde toneelschrijver Tsjechov zegt dat je als schrijver geen pistool kunt laten rondslingeren zonder dit later af te vuren. Oftewel: alles wat je laat zien, heeft een betekenis in het verhaal. Kind en Kind houden zich daaraan. Wat zal er gebeuren wanneer iemand met een zakje gouden munten loopt te zwaaien? Of wanneer er een galg of een kruisboog in beeld komt?

Van de auteurs is bekend dat ze gefascineerd zijn door kunst- en cultuurgeschiedenis. Terloops verschijnen diverse kunstenaars en wereldleiders op het toneel, die door middel van interessante dialogen hun boodschap overbrengen. Door het tijdreizen krijgen de personages de kans om hun stempel te drukken op de cultuur- en de wereldgeschiedenis. Beter dan in het eerste deel worden de aan het begin genoemde losse feiten, verspreid in tijd en plaats, schijnbaar moeiteloos aaneengeregen tot een geloofwaardig, humoristisch en spannend avonturenverhaal, waar je ook nog wat van opsteekt.

Dennis en Wendel Kind

Aerial Media Company, 2016

Reacties gesloten.