Bovenbalk

De verdwenen oma

De verdwenen oma en Oma verdacht – Een beetje gek maakt de wereld een stuk beter.

Een beetje gek, maar daarom juist leuk: twee boeken voor de prijs van één!

Kiek en haar zusje Zus gaan elke dag na schooltijd naar oma Pleun, omdat hun moeder moet werken. Ze doen met oma leuke spelletjes, zoals pepermunttorens bouwen, lassowerpen met dropveters en slalommen met de rollator.

Maar dan bedenkt de moeder van Kiek en Zus dat oma naar een verzorgingshuis moet en stuurt ‘De Zwarte Wolk’ op haar dak. Oma voelt er niks voor om haar ‘paleisje’ te verruilen voor een ‘alles-in-één-kamer’ en ze verdwijnt spoorloos. Kiek en Zus zetten een zoektocht op touw, net als twee andere kinderen deden voor hun weggelopen poes Manus. Ze hangen overal brieven op met een foto van oma. Vinden ze haar op tijd terug voordat Zus moet afzwemmen?

Als je dit boek op zijn kop zet, krijg je nóg een verhaal: Oma verdacht. Oma Pleun besluit dat ze op dieet moet. Ook Kiek en Zus krijgen daardoor minder snoep. Maar als oma een doos bonbons krijgt van een ‘lover’ is die heel snel leeg. En oma wordt opeens heel misselijk, nét nadat de snoepautomaat in het buurthuis is leeggehaald. Bovendien zien Kiek en Zus hun oma in de stad roomsoezen eten. Wat is er aan de hand? Kiek, die een spreekbeurt wil houden over de politie, gaat als een echte rechercheur op onderzoek uit. En dan ontdekt ze iets verrassends.

Beide verhalen zijn grappig en hebben een bijzondere afloop, waar veel mensen gelukkig van worden. De hoofdstukken zijn kort en hebben een duidelijke titel. Ook de zinnen zijn niet lang. Daardoor is het prettig en gemakkelijk te lezen. Ook voor wie niet zo veel van lezen houdt.  De verhalen zijn bovendien fijn om voor te lezen. Of om samen met je (groot)ouders om de beurt te lezen.

Kiek is de oudste en erg bijdehand; Zus barst om het minste of geringste in huilen uit, maar komt soms op heel goede ideeën. De zwart-wit tekeningen van Marja Meijer en Els Vermeltfoort, die soms een hele pagina groot zijn, laten de verschillende emoties goed zien. Mieke van Hooft is vooral bekend van de film/het boek De Tasjesdief. Ze schrijft realistische en herkenbare verhalen. De manier waarop is verrassend door de grappige vergelijkingen en woordspelingen. Als  iedereen zou zijn als oma Pleun, een beetje gek en toch serieus, zag de wereld er een stuk beter uit. Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen van 8 jaar.

Uitgeverij Holland

Mieke van Hooft (tekst) en Marja Meijer/Els Vermeltfoort (illustraties)

Reacties gesloten.