Generatielezen: ouderen met dementie

Al aan het begin van Generatielezen in 2017 kwam de vraag of dit ook kan worden uitgevoerd bij ouderen met (beginnende) dementie. In eerste instantie was dit niet voorzien, maar in de praktijk bleek dit wel mogelijk. Inmiddels is er een lessenserie bij het Hooghuis ontwikkeld (locatie Stadion in Oss) ontwikkeld, in het kader van de zogenoemde Talententijd (TAT)  Tijdens deze lessen wordt gebruik gemaakt van het boek ‘Ik weet nog goed…. Voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie.’ Geschreven door Joke de Jonge.

'Ik weet nog goed' Joke de Jongen

Tijdens de bezoeken aan ouderen is gebleken dat deze verhalen ook werken voor ouderen met diepere vormen van dementie. Door de coronacrisis was fysiek bezoek aan de mensen die het juist zo hard nodig hebben vanaf februari 2020 niet mogelijk. Er is daarom een digitale manier van voorlezen met beeld en geluid ontworpen en toegepast. Van één van de verhalen is een animatie gemaakt. Daarbij zijn de bestaande illustraties gebruikt, die zijn aangevuld met extra materiaal.

GENERATIELEZEN WORDT BREED GEDRAGEN

Zin om in gesprek te gaan?

Wat is jouw idee, activiteit of gedachte om te delen?

Aan de hand van ‘lezen’ generaties met elkaar in verbinding brengen: dat genereert inzichten, begrip, vaardigheden en vooral ook energie. Heb jij ook een bijzonder leescontact met verschillende generaties; een idee voor een project of zomaar een wilde gedachte? Maak mij er deelgenoot van en neem vooral contact op. Wie weet kunnen we er samen wat mee doen. Tot snel!
Tiny la Roi